Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centras, VšĮ

Vienuoliktoji senjorų teatrų šventė „Pienės pūkas“

Spektakliai

Kasmetiniai tarptautiniai teatrų festivaliai „Pienių medus", „Pienių vynas", „Pienės pūkas" Kupiškio kultūros centro Skapiškio padalinyje vyksta nuo 1997 metų. Šie festivaliai kasmet turi savo temą, kuri ir gvildenama teatro pagalba. XXVIII senjorų teatrų festivalyje „Pienės pūkas" kūrybiniais darbais bus paminėtas ir įprasmintas Lietuvos dainų šventės šimtmetis. Lietuvos, Latvijos ir Estijos mėgėjų teatrų asociacijų senjorų teatrai vaidins spektaklius. Spektaklius dalyvauti projekte atrinks šių šalių mėgėjų teatrų asociacijos. Šie teatrai taip pat dalyvaus teatralizuotame amatų kiemelyje. Skapiškis turi gilias amatų ir tautodailės tradicijas. 1921-1925 metais tautodailininkė Vanda Silvestravičiūtė vadovavo Skapiškyje veikiančioms tautinių juostų audimo dirbtuvėms, kurios buvo žinomos ne tik visoje Lietuvoje, bet ir užsienyje. Siekiant atgaivinti ir išsaugoti amatų tradicijas, į festivalio teatralizuotą amatų kiemelį pakviesti dalyvauti Kupiškio ir Biržų rajono amatininkai.

Šiais metais festivalyje savo kūrybine patirtimi pasidalins ir teatrų vadovai. Kūrybiniai užsiėmimai bus tikslingai nukreipti 2024 metų Lietuvos dainų šventės „Kad giria žaliuotų" Teatro dienos programos „Esaties lieptais“ paruošimui. Festivalio uždarymo metu bus parodytas Jungtinio spektaklio Vinco Mykolaičio-Putino „Valdovas“ fragmentas, kuriame vaidins Anykščių, Skapiškio, Punsko, Suvalkų, Ukmergės, Kupiškio bei Jono Katelės fondo teatrai. Bus atidengtos atminimo lentelės, žyminčios pirmosios Nepriklausomybės ir Dainų šventės šimtmečio ąžuolų pasodinimo datas.

Festivalyje palaikoma bendrystė su kraštiečiais. Šiemet vyks susitikimas – pokalbis „Kas man į gyvenimą laimės įdėjo“ su poete Gerda Jankevičiūte, tautodailininku Kęstučiu Vaičiūnu, dr. Aldona Vasiliauskiene.

Vienas iš festivalio uždavinių - pažintis su profesionaliuoju teatru. Bus parodyta Valstybinio jaunimo teatrų aktorių Sauliaus Sipaičio ir Vytauto Taukinaičio teatralizuota programa „Sustok, akimirksni žavingas!".

Projektinės veiklos skatina meno sklaidą, kultūros mainus, kultūrinių raiškų įvairovę, plečia dalyvių ir žiūrovų kultūrinį akiratį. Šiuo projektu siekiama sėkmingo kūrybinio bendradarbiavimo tarp Lietuvos senjorų teatrų, režisierių, taip pat lietuvių kūrybinių bendruomenių kitose šalyse. Skatinami kūrybiniai mainai su esamais partneriais ir užmezgant naujus kontaktus. Skatinama profesionalaus meno sklaida bei projekto dalyvių profesinis tobulėjimas.