Vienuolių maistas buvo įvairus, porcijos didelės. Vienuoliai laikydavosi pasninko, tačiau ir jo metu mityba buvo neprasta, jos pagrindą sudarė žuvies patiekalai. Žuvies vienuoliai prisigaudydavo šalia vienuolyno iškastuose tvenkiniuose, kurie, deja, dabar yra užžėlę.

Ne pasninko metu vienuoliai mėgaudavosi ir mėsiškais patiekalais. Tai patvirtina ir istoriniai šaltiniai, bylojantys, kad 1820 metais, Lamokų palivarke auginti du seni arkliai, dešimt melžiamų karvių, trys telyčios, du jaučiai, du buliukai, keturi veršeliai, vienas avinas, šešios avys, keturi ėriukai, vienas ožys, dvi ožkos, du ožiukai, vienas kuilys, šešios senos kiaulės, trys meiteliai, penkios kiaulaitės, aštuoni paršeliai, dvidešimt žąsų, trisdešimt du kalakutai, dvidešimt šešios vištos.

Palivarkuose, priklaususiuose vienuoliams, daugiausia augindavo kviečius. 1751 metais palivarkuose minimos avižų, vasarinių kviečių atsargos. Vienuolyne buvo malūnas, kuriame ir būdavo malami grūdai, o iš jų gaminami įvairūs miltiniai patiekalai.

Tų produktų, kurių vienuoliai neužsiaugindavo patys, įsigydavo Rygoje, Vilniuje, Kaune ir Karaliaučiuje. Remiantis istoriniais šaltiniais 1764 m. vasario mėnesį Rygoje buvo pirkta šių maisto produktų: olandiškos silkės, žalioji alyva (alyvuogių aliejus), pipirai, cukrus kanaras, ryžiai, angliški (kvepiantieji) pipirai, gvazdikėliai, pilkasis imbieras, šafranas, muskato riešutai, didelės ir mažos razinos, saldieji migdolai, cinamonas, nėgės, pilkoji druska. 

Maisto ruošimas užėmė svarbią vietą vienuolių kasdienybėje. Virtuvė ir refektoriumas (valgomasis) buvo atskiros vienuolyno patalpos. 1804 metais virtuvėje minimos keturios molinės formos babkoms (tokiems pyragams) kepti, vienas velenėlis makaronams gaminti. Prie vienuolyno turto minimos stiklinės karafkos (tokie buteliai/ grafinai) cukrui, garstyčioms, aliejui, actui; stiklinės sviestinės; stikliniai indai vynui, Provanso alyvuogių aliejui; variniai imbrikai kavai virti; iš cinko padarytos druskinės; žalvarinis imbrikas arbatai virti; cukrinės; indeliai pienui.

 

Pasirinkę šią edukacinę programą galėsite paragauti vieną iš siūlomų vienuolių patiekalų:

 

Troškinys  

Mėsos ir daržovių troškinys su užkepimu.

Dalyvių skaičius: 15 – 20

Kaina 16 Eur asmeniui

Žuvienė

Tai pagrindinis vienuolių patiekalas, gaminamas iš įvairių rūšių žuvies sultinio ir žuvies gabaliukų su daržovėmis pagardinant prieskoniais ir žalumynais. Patiekiamas su namine bandele.

Dalyvių skaičius: 15-30

Kaina 9 Eur asmeniui


 

Virtienis

Senovinis lietuvių liaudies patiekalas iš miltų. Jis netradicinis tuo, kad jo įdaras gaminamas iš silkės bei burokėlių. Patiekiamas su padažu. Puikiai tinkamas valgyti per Kūčias.

Dalyvių skaičius: 15-20 žm.

Kaina 8 Eur asmeniui


 

Vienuolyno „baronka“

Naminė vienuolyno „baronka“ (riestainis) su arbata.

Dalyvių skaičius: 10 – 15

Kaina 6 Eur asmeniui

Norėdami užsisakyti bet kurią edukacinę programą būtinai susitarkite iš anksto:

+370 459 52 505

+370 672 02 034

[email protected]